در حال ویرایش طیف نشری

پرش به: ناوبری، جستجو

هشدار: شما وارد نشده‌اید. نشانی آی‌پی شما برای عموم قابل مشاهده خواهد بود اگر هر تغییری ایجاد کنید. اگر وارد شوید یا یک حساب کاربری بسازید، ویرایش‌هایتان به نام کاربری‌تان نسبت داده خواهد شد، همراه با مزایای دیگر.

این ویرایش را می‌توان خنثی کرد. لطفاً تفاوت زیر را بررسی کنید تا تأیید کنید که این چیزی است که می‌خواهید انجام دهید، سپس تغییرات زیر را ذخیره کنید تا خنثی‌سازی ویرایش را به پایان ببرید.
نسخهٔ فعلی متن شما
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{الگو:تکمیلی}}
 
{{الگو:تکمیلی}}
اتم ها نمی‌توانند در حالت بر انگیخته پایدار بمانند. زیرا همان طور که می دانید الکترونها دوست دارند همیشه در تراز نرژی پایین تری حضور داشته باشند. بنا بر این الکترونی که در تراز بالاتر است با از دست دادن انرژی به تراز پایین تر سقوط می کند.  
+
اتم ها نمی توانند در حالت بر انگیخته پایدار بمانند. زیرا همان طور که می دانید الکترونها دوست دارند همیشه در تراز نرژی پایین تری حضور داشته باشند. بنا بر این الکترونی که در تراز بالاتر است با از دست دادن انرژی به تراز پایین تر سقوط می کند.  
  
 
'''این انرژی ِ از دست رفته چه می شود؟ '''
 
'''این انرژی ِ از دست رفته چه می شود؟ '''
سطر ۶: سطر ۶:
 
به صورت یک فوتون تابش می شود. یعنی الکترون با تابش یک فوتون، انرژی از دست می دهد و به تراز پایین تر سقوط می کند. (هیچ راه دیگری برای از دست دادن این انرژی وجود ندارد)
 
به صورت یک فوتون تابش می شود. یعنی الکترون با تابش یک فوتون، انرژی از دست می دهد و به تراز پایین تر سقوط می کند. (هیچ راه دیگری برای از دست دادن این انرژی وجود ندارد)
  
  فوتونی که دارای انرژی E است، فرکانس آن را می‌توان به این صورت بیان کرد:
+
  فوتونی که دارای انرژی E است، فرکانس آن را میتوان به این صورت بیان کرد:
  
 
[[پرونده:Gیif.latex.gif||وسط|]]
 
[[پرونده:Gیif.latex.gif||وسط|]]
سطر ۱۸: سطر ۱۸:
  
  
اگر الکترون از تراز i به تراز f ارتقا  یابد به اندازه تفاوت انرژی این دو تراز یعنی به اندازه( Ef – Ei) انرژی جذب می‌کند و در برگشت در صورتی که به همان تراز i برگردد همان مقدار انرژی را نشر می‌کند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت هرچه تفاوت انرژی دو لایه بیشتر باشد انرژی نور نشری بیشتر و طول موج آن کوتاه تر است. طول موج تابش نشر شره در انتقالات را می‌توان با بکار گیری فرمول زیر محاسبه کرد.<ref name="multiple">فروم نجومی آوااستار[http://forum.avastarco.com/forum/showthread.php?1113-طیف/page4        طیف]</ref>
+
اگر الکترون از تراز i به تراز f ارتقا  يابد به اندازه تفاوت انرژي اين دو تراز يعني به اندازه( Ef – Ei) انرژي جذب ميکند و در برگشت در صورتي که به همان تراز i برگردد همان مقدار انرژي را نشر ميکند. بنابراين مي توان نتيجه گرفت هرچه تفاوت انرژي دو لايه بيشتر باشد انرژي نور نشري بيشتر و طول موج آن کوتاه تر است. طول موج تابش نشر شره در انتقالات را مي توان با بکار گيري فرمول زير محاسبه کرد.<ref name="multiple">فروم نجومی آوااستار[http://forum.avastarco.com/forum/showthread.php?1113-طیف/page4        طیف]</ref>
  
  
سطر ۲۴: سطر ۲۴:
  
 
== مثال  ==
 
== مثال  ==
در شکل زیر کلیه انتقالات الکترونی اتم هیدروژن نشان داده شده اند چنانچه روشن است در انتقالات اتم هیدروزن چندین سری دیده می‌شود:
+
در شکل زير کليه انتقالات الکترونی اتم هيدروژن نشان داده شده اند چنانچه روشن است در انتقالات اتم هيدروزن چندين سري ديده ميشود:
 
[[پرونده:Archive.0082.7.jpg||وسط|قاب]]
 
[[پرونده:Archive.0082.7.jpg||وسط|قاب]]
  
*1)'''سری لیمان (  ni→n1  ) :'''چون در این انتقالات برگشت به تراز اول صورت میگیرد. انرژی نور حاصله بسیار بالا بوده و طول موج ان به قدری کوتاه است که در منطفه فرا بنفش قرار می گیرد. از این رو سری لیمان طیف قابل دیدن ندارد.
+
*1)'''سري ليمان (  ni→n1  ) :'''چون در اين انتقالات برگشت به تراز اول صورت ميگيرد. انرژي نور حاصله بسيار بالا بوده و طول موج ان به قدري کوتاه است که در منطفه فرا بنفش قرار مي گيرد. از اين رو سري ليمان طيف قابل ديدن ندارد.
 
   
 
   
  
*2)'''سری بالمر (  ni→n2  ) : '''در این سری ، الکترون برانگیخته به تراز دوم بر می‌گردد. انرژی وطول موج مربوط به این انتقالات در محدوده مرئی بوده و طیف آن قابل دیدن است
+
*2)'''سري بالمر (  ni→n2  ) : '''در اين سري ، الکترون برانگيخته به تراز دوم بر ميگردد. انرژي وطول موج مربوط به اين انتقالات در محدوده مرئي بوده و طيف آن قابل ديدن است
  
*3)'''طیف مرئی در سری بالمر ناشی از انتقالات زیر هستند '''(  n6→n2  )  به رنگ بنفش با  طول موج ۴۱۰ نانومتر  (  n5→n2  )  به رنگ آبی با  طول موج ۴34 نانومتر  (  n4→n2  )  به رنگ سبزبا  طول موج 486 نانومتر (  n3→n2  )  به رنگ قرمز  با  طول موج۶۵۶ نانومتر
+
*3)'''طيف مرئي در سري بالمر ناشي از انتقالات زير هستند '''(  n6→n2  )  به رنگ بنفش با  طول موج ۴۱۰ نانومتر  (  n5→n2  )  به رنگ آبي با  طول موج ۴34 نانومتر  (  n4→n2  )  به رنگ سبزبا  طول موج 486 نانومتر (  n3→n2  )  به رنگ قرمز  با  طول موج۶۵۶ نانومتر
  
 
[[پرونده:Archive.0082.9.jpg||وسط|قاب]]
 
[[پرونده:Archive.0082.9.jpg||وسط|قاب]]
  
*4)'''سری پاشن (  ni→n3  )  :'''بر گشت الکترون به تراز سوم  میابشد. اختلاف انرژی در تراز های بالاتر کمتراست بنابراین در سری پاشن اختلاف انرژی به قدر کافی کم وطول موج به اندازه کافی بزرگ است که این انتقالات در محدوده فروسرخ قرار بگیرند از این روطیف سری پاشن هم قابل رویت نیست.
+
*4)'''سري پاشن (  ni→n3  )  :'''بر گشت الکترون به تراز سوم  ميابشد. اختلاف انرژي در تراز هاي بالاتر کمتراست بنابراين در سري پاشن اختلاف انرژي به قدر کافي کم وطول موج به اندازه کافي بزرگ است که اين انتقالات در محدوده فروسرخ قرار بگيرند از اين روطيف سري پاشن هم قابل رويت نيست.
 
   
 
   
  
*5)'''سری براکت (  ni→n4  ) :  '''برگشت به تراز چهارم است و مانند سری لیمان در محدوده فروسرخ قرار گرفته  از این رو سری براکت نیز طیف مرئی ندارد.
+
*5)'''سري براکت (  ni→n4  ) :  '''برگشت به تراز چهارم است و مانند سري ليمان در محدوده فروسرخ قرار گرفته  از اين رو سري براکت نيز طيف مرئي ندارد.
  
  
هم در طیف نشری و هم در طیف جذبی هر عنصر ، طول موجهای معینی وجود دارد که از ویژگیهای مشخصه آن عنصر است. یعنی طیف های نشری و جذبی هیچ دو عنصری مثل هم نیست.
+
هم در طيف نشري و هم در طيف جذبي هر عنصر ، طول موجهاي معيني وجود دارد که از ويژگيهاي مشخصه آن عنصر است. يعني طيف هاي نشري و جذبي هيچ دو عنصري مثل هم نيست.
  
  
اتم هر عنصر دقیقا همان طول موجهایی از نور سفید را جذب می‌کند که اگر دمای آن به اندازه کافی بالا رود و یا به هر صورت دیگر بر انگیخته شود، آنها را تابش می‌کند.
+
اتم هر عنصر دقيقا همان طول موجهايي از نور سفيد را جذب مي‌کند که اگر دماي آن به اندازه کافي بالا رود و يا به هر صورت ديگر بر انگيخته شود، آنها را تابش مي‌کند.
<ref >مقاله منتشر شده در فدک به قلم  فریبا خوش سیر </ref>
+
<ref >مقاله منتشر شده در فدک به قلم  فريبا خوش سير </ref>
 
== رسیدن به طیف نشری ==
 
== رسیدن به طیف نشری ==
 
چندین راه برای  رسیدن  انرژی به اتم وجود دارد تا طیف  نشری تولید شود. این جا دو راه  طبیعی برای  تولید طیف ِ نشری شرح داده خواهد شد که اغلب در اجرام ِ آسمانی ورای جو زمین (اجرام ِ نجومی  ) رخ می دهد:
 
چندین راه برای  رسیدن  انرژی به اتم وجود دارد تا طیف  نشری تولید شود. این جا دو راه  طبیعی برای  تولید طیف ِ نشری شرح داده خواهد شد که اغلب در اجرام ِ آسمانی ورای جو زمین (اجرام ِ نجومی  ) رخ می دهد:

لطفاً توجه داشته‌باشید که همهٔ مشارکت‌ها در ویکی نجوم ممکن است توسط دیگر مشارکت‌کنندگان تغییر یابند، ویرایش یا حذف شوند. اگر نمی‌خواهید نوشته‌هایتان بی‌رحمانه ویرایش شوند؛ بنابراین، آنها را اینجا ارائه نکنید.
شما همچنین به ما تعهد می‌کنید که خودتان این را نوشته‌اید یا آن را از یک منبع با مالکیت عمومی یا مشابه آزاد آن برداشته‌اید (ویکی نجوم:حق تکثیر را برای جزئیات بیشتر ببینید). کارهای دارای حق تکثیر را بدون اجازه ارائه نکنید!

برای ویرایش این صفحه، لطفاً به سوال زیر پاسخ دهید (اطلاعات بیشتر):

لغو | راهنمای ویرایش‌کردن (در پنجرهٔ تازه باز می‌شود)

الگوی به‌کاررفته در این صفحه: