ماهواره مخابراتی: تفاوت بین نسخه‌ها

از ویکی نجوم
پرش به: ناوبری، جستجو
(منبع)
سطر ۹: سطر ۹:
  
 
== اجزای تشکیل دهنده ماهواره های مخابراتی  ==
 
== اجزای تشکیل دهنده ماهواره های مخابراتی  ==
 +
یک ماهواره از زیر سامانه های متعددی تشکیل شده تا بتواند وظیفه عملیاتی خود را به درستی انجام دهد . به طور کلی یک ماهواره کوچک مخابراتی شامل زیر سامانه های ذیل است :
 
-زیر سامانه ردیابی،تله متری و فرمان (تی تی سی)
 
-زیر سامانه ردیابی،تله متری و فرمان (تی تی سی)
  
سطر ۲۴: سطر ۲۵:
  
 
-ارتباط بین زیر سامانه های ماهواره
 
-ارتباط بین زیر سامانه های ماهواره
 +
 +
== زیر سامانه رد یابی ،تله متری و فرمان (تی تی سی) ==
 +
وظیفه زیر سامانه تی تی سی ،کد گذاری داده های زیر سامانه های دیگر برای ارسال به صورت سیگنال های تله متری است.همچنین دریافت ،کدگشایی و ارسال فرامین رسیده از زمین به سایر زیر سامانه ها توسط این زیر سامانه انجام می شود . تی تی سی با ایجاد ارتباط دایم با مرکز پشتیبانی زمینی کارکرد درست ماهواره را تضمین میکند .
 +
 +
== زیرسامانه تامین نیرو(پی اس اس ) ==
 +
زیر سامانه پی اس اس ،انرژی الکتریکی مورد نیاز برای دیگر سامانه ها را فراهم می سازد . این زیر سامانه و سامانه الکترونیک کنترلی مرتبط با آن انرژی لازم برای کار زیر سامانه های دیگر را به مقدار کافی تامین می کند و معمولا شامل مجموعه ای از سلول های خورشیدی تصب شده روی بدنه یا آرایه های خورشیدی است که باتری ها را برای زمان کسوف ماهواره شارژ میکند.
 +
آرایه های خورشیدی هنگام پرتاب ماهواره و قراردهی در مدار،به شکل تا شده هستند و پس از پایداری کامل ماهواره باز می شوند . از آن پس بال های خورشیدی با قرارگیری در برابر خورشید توان الکتریکی مورد نیاز را تولید می کنند .
 +
 +
 +
  
 
== منبع ==
 
== منبع ==
 
کتاب نگاهی بر ماهواره های مخابراتی نویسنده امیر برکاتی
 
کتاب نگاهی بر ماهواره های مخابراتی نویسنده امیر برکاتی

نسخهٔ ‏۱۳ اوت ۲۰۱۲، ساعت ۱۶:۳۹

مقدمه

ماهواره مخابراتی (که به طور مختصر ،کام ست خوانده میشود ،قمر مصنوعی است که با هدف دریافت ،تقویت و ارسال مجدد طیف رادیویی از محدوده امواج الکترومغناطیس به فضا فرستاده می شود. ماهواره های مخابراتی معمولا در مدار ماهواره زمین ثابت (GEO) (ژئو)و یا مدار ماهواره مولنیا قرار می گیرند ،اما در سامانه های مخابراتی جدید ،ناوگان هایی از ماهواره های مستقر در مدار های کم ارتفاع زمینی (ماهواره لئو) نیز در زمینه مخابرات فعالیت می کنند. مخابرات ماهواره ای به عنوان عضو مکملی در کنار فناوری انتقال اطلاعات از طریق کابل های مسی،فیبر های نوری و یا مخابرات رادیویی عمل می کند.این ماهواره هم چنین برای کاربران متحرک مانند کشتی ها و هواپیما ها که استفاده از فناوری های دیگر مانند به کار گیری کابل برای آنها غیر عملی و ناممکن است ،خدماتی حیاتی ارائه می دهند .

تاریخچه

اسپوتنیک1 شوروی سابق ، اولین ساخته دست بشر که در سال 1957 مرز های فضا را به روی بشر گشود،نخستسن سیگنال های رادیویی را برای اولین بار از فضا به زمین مخابره کرد.اولین ارتباط ماهوارهای با زمین در قالب پروژه پاون و با ماهواره آمریکایی اسکور در سال 1958 صورت گرفت که در آن از یک ضبط صوت برای ذخیره و ارسال پیام های صوتی استفاده شد.این ماهواره پیام تبریک سال نو میلادی را به زمین مخابره کرد. پس از آن و در سال 1960 ،ناسا ماهواره اکو را که به شکل بالونی آلومینیومی بود،برای بازپخش غیرفعال ارتباطات رادیویی به فضا پرتاب کرد.کوریر1بی که توسط شرکت آمریکایی فیلکو طراحی و در 1960 پرتاب شد،اولین ماهواره بازپخش فعال امواج رادیویی نام گرفت. ماهواره تل استار،متعلق به شرکت تلگراف و تلفن آمریکا،اولین ماهواره مخابراتی فعال بازپخش مستقیم بود که طبق توافقی چند ملیتی برای توسعه ماهواره های مخابراتی توسط ناسا در دهم ژوئیه 1962 از کیپ کاناروال پرتاب شد.این پرتاب همچنین اولین پرتابی بود که با سرمایه گذاری بخش خصوصی انجام شد. اولین ماهواره زمین آهنگ،ماهواره سینکام2 متعلق به شرکت فضایی-مخابراتی هیوز بود که در 26 ژوئیه 1963 پرتاب شد .این ماهواره با سرعت ثابت یکبار در روز به دور زمین می چرخید ،اما به این دلیل که زاویه میل مداری آن صفر نبود،سایه ماهواره روی زمین نسبت به خط استوا حرکت شمالی-جنوبی داشت و بنابراین برای ردیابی ماهواره تجهیزات خاصی مورد نیاز بود .سینکام3به عنوان اولین ماهواره زمین ثابت (GEO) در 19 اوت 1964 به فضا پرتاب شد.قرارگیری در مدار زمین ثابت باعث میشد تا از دید ناظر زمینی ،ماهواره در فضا ثابت به نظر برسد.از این رو،برای ارسال و دریافت سیگنال از ماهواره به تجهیزات رهگیری نیازی نبود.این ماهواره در موقعیت مداری 180 درجه شرقی قرار داشت و در همان سال برای باز پخش تلویزیونی رقابت های المپیک تابستانی 1964 از توکیو به ایالات متحده مورد استفاده قرار گرفت. این رویداد ،اولین ارسال برنامه های تلویزیونی بر فراز اقیانوس آرام بود. کمی پس از سینکام3،ماهواره اینتل ست1 در ششم آوریل 1965به عنوان یک ماهواره مخابراتی زمین ثابت بر فراز اقیانوس اطلس و در موقعیت مداری 28 درجه غربی قرار گرفت.در نهم نوامبر 1972 نیز،آنیک ای 1 اولین ماهواره رمین ثابتی بود که برای ارائه خدمات مخابراتی به قاره آمریکا ،توسط شرکت تله ست کانادا به فضا پرتاب شد . پس از آن روند پزتاب ماهواره های مخابراتی از اقصی نقاط جهان گسترش روزافزون یافت.

اجزای تشکیل دهنده ماهواره های مخابراتی

یک ماهواره از زیر سامانه های متعددی تشکیل شده تا بتواند وظیفه عملیاتی خود را به درستی انجام دهد . به طور کلی یک ماهواره کوچک مخابراتی شامل زیر سامانه های ذیل است : -زیر سامانه ردیابی،تله متری و فرمان (تی تی سی)

-زیر سامانه تامین نیرو (پی اس اس)

-زیر سامانه تعیین و کنترل وضعیت (ای دی سی اس)

-زیر سامانه کنترل حرارت

-محموله مخابراتی

-موتور اصلی ماهواره(ای بی ام)

-زیر سامانه سازه

-ارتباط بین زیر سامانه های ماهواره

زیر سامانه رد یابی ،تله متری و فرمان (تی تی سی)

وظیفه زیر سامانه تی تی سی ،کد گذاری داده های زیر سامانه های دیگر برای ارسال به صورت سیگنال های تله متری است.همچنین دریافت ،کدگشایی و ارسال فرامین رسیده از زمین به سایر زیر سامانه ها توسط این زیر سامانه انجام می شود . تی تی سی با ایجاد ارتباط دایم با مرکز پشتیبانی زمینی کارکرد درست ماهواره را تضمین میکند .

زیرسامانه تامین نیرو(پی اس اس )

زیر سامانه پی اس اس ،انرژی الکتریکی مورد نیاز برای دیگر سامانه ها را فراهم می سازد . این زیر سامانه و سامانه الکترونیک کنترلی مرتبط با آن انرژی لازم برای کار زیر سامانه های دیگر را به مقدار کافی تامین می کند و معمولا شامل مجموعه ای از سلول های خورشیدی تصب شده روی بدنه یا آرایه های خورشیدی است که باتری ها را برای زمان کسوف ماهواره شارژ میکند. آرایه های خورشیدی هنگام پرتاب ماهواره و قراردهی در مدار،به شکل تا شده هستند و پس از پایداری کامل ماهواره باز می شوند . از آن پس بال های خورشیدی با قرارگیری در برابر خورشید توان الکتریکی مورد نیاز را تولید می کنند .



منبع

کتاب نگاهی بر ماهواره های مخابراتی نویسنده امیر برکاتی